Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 iulie 2013

NU, VIOLENTEI IN FAMILIE PART.II

  Fara suflet, gasim acele informatii reci care ne explica, stiintific, ce este si cum poate fi explicata violenta in familie. Ni se spune ca, desi s-au cautat factori specifici care sa explice comportamentul violent in familie nu s-au gasit altii decat cei de natura sociala. Unele persoane au probleme de personalitate-comportamente antisociale-,ele neavand sentimentul de vinovatie dupa o intamplare violenta.
  Vorbind cu sufletul, insa, la fiecare maltratare simtim cum un ac ne strapunge sufletul. Poate o sa va dati seama mai incolo de relele ce le-ati facut, dar o sa fie prea tarziu. Daca ati face un bine, nu ati vedea ziua mai senina decat daca ati face rau? Nu v-ar placea sa va intelegeti cu copiii vostri cum va intelegeti cu fratii sau cu surorile voastre?
  Si iarasi , in personal, ni se spune ca datorita violentei in familie se pot produce depresii, dereglarea ritmurilor firesti ale organismului, folosirea alcoolului in mod exagerat sau a unor medicamente, toate acestea ducand la tentative de sinucidere. Copiii care sunt martori ai cazurilor de violenta in familie vor suferi si ei de depresii si boli ale sistemului nervos si este foarte posibil sa devina si ei violenti.
  - Daca as putea face ceva, nu as mai sta. Dar nu e cu putinta.- Acesta a fost gandul meu de inceput, dar putem face ceva. Ascultati-le strigatele si luati atitudine:
"  Noi suntem copiii iar ei parintii, de multe ori stapanii viitorului nostru. De ce nu ne putem stabili noi viitorul? De ce nu putem noi alege intre ura si dragoste? Daca nu ne vreti, spuneti-ne. Am fi mult mai multumiti de acest fapt decat de o curea urzicatoare pe spate."
Multi copii cred ca le e un vis amar copilaria. Din cauza violentei in familie, visul anilor in flori albe ale copilariei s-a spulberat.
 " Daca ne-am putea apara unii pe altii, credeti ca n-am face-o? Dar nu putem, pentru ca voi ne asigurati ziua de maine. Desi de multe ori am vrea sa ne revoltam, nu o facem. De ce? Pentru ca, pentru noi, gandul copilariei e mai pur ca albul zapezii, mai binevoitor ca ingerii. Am vrea si noi sa fim liberi ca pasarile cerului, dar nu suntem. Am vrea si noi sa auzim rasul anilor ce trec, dar nu putem, deoarece inima noastra e incuiata pe veci. Violenta ne distruge atat pe noi, cat si pe voi. Face din fiintele voastre niste animale doritoare de bataie, dependente de maltratare. Iar pe noi ne transforma in victimele urii.
Golurile din inima noastra vor fi prea adanci pentru a fi astupate. Dar noi nu o sa va refuzam parerile de rau tarzii, ci, cu lacrimi de iubire din ochii vostri o sa potolim ranile sufletului nostru. De ce nu putem fi o familie normala? Nu model, ci doar normala. O familie in care membrii ei se ajuta reciproc, se sprijina la bine si la rau. Va putem raspunde noi, dar nu o dacem. Vrem ca voi sa va descoperiti partea insorita a sufletului, caci noi inca mai avem incredere in voi, parintii nostri. Dar nu abuzati de aceasta incredere, caci uneori poate fi efemera.
  Desi ne maltratati, stim ca ne iubiti, caci si noi va iubim pe voi. Va iubim si va iertam mereu, chiar daca voi nu ne iertati. Ati putea face ca o zi ploioasa sa fie cu soare atunci cand suntem cu voi, dar voi aduceti ploaie intr-o zi senina. La fiecare lacrima, cerul lacrimeaza. V-ati intrebat vreodata de ce? Pentru ca tine cu noi, viitorul planetei, desi odata a tinut si cu voi, trecutul si prezentul nostru."
In sufletul vostru exista macar o flacara de iubire pentru acesti copiii?
                    Asa ca nu maltratati copiii! Aveti nevoie de ei!                        publicata in Revista Scolii Duiliu Zamfirescu -iunie 2004

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu