Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 decembrie 2024

Da, sigur, ții mai mult la el decât la mine.

 

Numai Lucky sau Lăcoanca, cum îi ziceai, nu a ținut cont de ”ochii și fata” și într-o seară te-a mușcat. Erați amândoi în pat și vă tot certați. Mereu făceați așa pentru că vă disputați partea stânga a patului, unde dormeai tu cu perna ta favorită. Era locul tău și el știa asta. Până te urcai în pat nici nu-l interesa acel loc, dar când îți simțea intenția de a sta acolo, în secunda următoare, acolo era și el. Și așa începea cearta între voi. Sau mai bine zis o ”joacă mai serioasă”, din care se întâmpla ca Lucky să iasă victorios de cele mai multe ori doar pentru că tu renunțai. Dar atunci nu ai dorit să cedezi, l-ai împins, ai țipat la el și i-ai dat una peste fund. Lucky a sărit la tine, cu intenția sau fără intenția de a te mușca. Era de multe ori imprevizibil. Te-a zgâriat pe față. Și cum aveai ochelarii la ochi, impactul loviturii a fost mai puternic.

Te-ai speriat așa de tare încât ai început să plângi și să țipi: ”Câinele tău, uite ce mi-a făcut! Deschide ușa și dă-i drumul pe scări!” Era câinele meu când te supărai pe el.

Văzând că nu spun nimic, ai continuat: ”Da, sigur, ții mai mult la el decât la mine. Lasă că îl duc la hingheri mâine dimineață!”. ”OK. Dar să îmi aduci înapoi lesa și zgarda, că am dat bani pe ele”-am încercat eu să te fac să zâmbești puțin. ”Tu glumești, dar uite ce mi-a făcut!”

Aveai dreptate dar ce puteam face. Mereu te rugam să nu mai țipi la el, să nu faci mișcări bruște în preajma lui și să îl iei ușor, că așa înțelege. Era exact ca tine, dacă îi explicai cu frumosul, înțelegea, dacă nu, devenea catâr. L-am certat apoi, dar faptul era consumat. Lucky se băgase sub pat și ore bune nu a ieșit de acolo. Știa că făcuse ceva rău.

În dimineața următoare, când te-ai trezit, erai mai binedispusă dar la ochi aveai o vânătaie mare. Am mângâiat-o, dar nu am rezistat să nu te întreb: ”Îl duci acum la hingheri sau mai târziu?” ” Ha, ha, ha !”, ai spus ironic.

Așa ai avut un semn și de la Lucky, o vânătaie pentru o perioadă la ochi și ai dat multe explicații celor din jur. Supărarea nu ți-a ținut mult timp. Seara erați iar împreună, ca și cum nimic nu se întâmplase  dar tot îl mai taxai cu un ”Bleguțule! Retardule!”.

Tot era bine că ți se schimba tonalitatea vocii când le rosteai, și așa știam că de fapt tu vrei să spui ,, tot te iubesc sau îmi ești drag, prostuțule, așa mic și neajutorat cum ești!” Numai celor dragi te adresai așa iar ei știau adevărata semnificație. Dădeai un alt sens la cuvinte sau inventai câte un nume pentru fiecare de parcă voiai să fie numai al tău.

”Dacă îi spun pe un ton mieros ”ce prost ești!”- e bine, iar dacă țip la el nu e bine?!” „Spune-i cum vrei, dar fără să ridici vocea și mâna la el”-am replicat. Lucky percepea foarte bine inflexiunile vocii și reacționa ca atare: mârâia sau dădea bucuros din coadă, în funcție de cum i te adresai. Iar tu trebuia să înțelegi ca nu mai era jucăria ta, ci partenerul tău de joacă. Trecuse vremea când făceai ce doreai cu el, când îi făceai codițe, îl spălai pe dinți, îi puneai șosete în lăbuțe și te distrai că nu mai putea merge, îl băgai în mașina de spălat sau câte și mai câte îți treceau prin cap. Acum el își cerea dreptul de a nu mai accepta chiar totul din partea ta. Crescuserăți amândoi și fiecare dorea să arate că era ”șeful”. 

 

                                 rămâi aproape

vineri, 20 decembrie 2024

”Știu! Ochii și fata!”

 

Ai început să te vezi mai des cu Ciprian, și cum el avea permis de conducere, inevitabil au început și plimbările cu mașina. În ecuație a apărut o nouă necunoscută, aceea de cum conduce, iar pe el nu îl cunoșteam doar îl știam. Îmi tot spuneai să am încredere că e un bun șofer, dar eu nu aveam de unde să știu ce înțelegi tu prin ”șofer bun”.

 Pentru mine contează și experiența la volan, și nu e obligatoriu că dacă ai carnet de mulți ani ai și multă experiență și ești automat un șofer bun. Nu vârsta e importantă, ci calitățile în ale șofatului. Pentru mine un șofer bun este acela care simte mașina și se vede că îi place să conducă, are o anumită relaxare în comportament și o face așa de ușor și natural încât îmi dă siguranță. Eu conduc din 1985, dar nu sunt un șofer bun ci unul de weekend pentru că nu îmi place chiar dacă am categoriile B,C,E.  Am condus numai de nevoie și mereu mi-am știut limitele: îmi plac parcările largi, străduțele mici le ocolesc iar în orele cu trafic aglomerat stau acasă sau iau taxi-ul. Te duceam dimineața la școală, ceva cumpărături la sfârșit de săptămâna și cam atât.

Speram din tot sufletul ca Ciprian să nu fie un șofer ca mine. Te tot întrebam cum conduce, dacă e prudent, dacă merge cu viteză și mai tot ce ne putea ajuta să ne dăm seama de cum merge.

Urma să vă duceți amândoi la un centru comercial și te-am întrebat dacă pot merge și eu pentru unele cumpărături. M-am cam autoinvitat și ați acceptat.

Ciprian a încercat să dea tot ce era mai bun din el ca șofer dar era și intimidat de prezența mea. Am încercat să-l fac să se destindă, dar parcă atunci îi ieșea o groapă în față sau plecarea de pe loc era mai bruscă. Tu chiar ai spus că din cauza mea ”nu prea i-au ieșit toate”. Îl vedeam că îi plăcea să conducă, destul de prudent și calm la volan. Mai agitată erai tu, și îi tot arătai pe marginea drumului tot ce îți atrăgea ție privirea, dar lui îi distrăgeai atenția. Acasă am avut amândouă o întreagă discuție cu tema asta, de cât de mult rău poate face un pasager din mașină care se tot agită și exclamă la un moment dat ”uite ce e acolo!” Nu numai șoferul trebuie să fie responsabil, ci și ceilalți ocupanți din mașină.

 Mi-ai replicat că exagerez. Nu, nu exageram deloc.

 Și ți-am spus: ”Când ești tânăr crezi că ai descoperit Universul. Dar uiți că el era acolo și pentru noi. Tu acum descoperi o cale din el, dar pe acea cale am mers și noi, și de aceea dăm sfaturi pentru că noi știm fiecare ”groapă” din ea în care am dat și fiecare ”denivelare” pe care am ocolit-o și de aceea putem avertiza. Nu oprim pe nimeni să meargă pe acel drum, doar arătăm obstacolele”.

Și de fiecare dată când ați plecat cu mașina, i-am spus lui Ciprian: ”Ochii și fata!” iar când nu spuneam eu, zicea el: ”Știu! Ochii și fata!”

                                 rămâi aproape