Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 noiembrie 2023

Descriere în proză

 

Descriere în proză….2004

Mergând spre pădure, observ o minge de foc care străpunge cerul și împiedică norii să plutească în aer. Ajunsă în pădurea de la marginea satului N, privesc înmărmurită printre crengile bătrâne ale copacilor și observ mantia de argint a cerului. Culorile roșiatice ale văzduhului sunt acoperite de către coroanele verzi ale plopilor. Frumusețea pădurii e nemărginită. Cântecul lacului limpede și rece învăluie pomii ca într-un vis. El ascunde anii de bătrânețe și clipele de tristețe.  Plâng pietrele umede și frunzele cad arse de soare, din cauza căldurii zâmbitoare.

Mingea de foc, care mai înainte înțepa cerul, acum se oglindește în boabele de mărgăritar ale lacului fulgerător. Plopii își afundă ramurile în căldura înăbușitoare, iar păsările, mici tenori și mari soprane, caută de mâncare.

 Pădurea are viață acum când este vară, când plopii, lacul și păsările se admiră între ele.

Zăpada….2004

Cad fulgii cu rachete argintii și fracuri înghețate, ducându-se toți la Festivalul Fulgilor. Ca niște balerine suple, lăsându-se purtate de vântul aspru, acoperind tot orașul. Copacii ce se plâng de frig, întind brațele înghețate în aer, și, vrând să prindă acești cavaleri și domnișoare, se clatină și privesc în gheață ca o oglindă, fermecată de fulgii de zăpadă.

  Cerul își deschide porțile, primind ca oaspeți pe regele și regina zăpezii. culorile împrăștiate ale văzduhului ascund coroane argintii, iar cerul, din grădina lor împrăștie flori de gheață pufoase și catifelate.

 Un clinchet din depărtare se aude, și crezând că e cochet, se oprește doar când ramura de plop se mișcă. Sute de felinare, pe post de soare, luminează și-ncălzesc orașul F., stau de pază la geamuri și privesc mișcarea din case. Această panoramă se vede de la geamurile înghețate pe dinafară de către Crăiasă Zăpezii și aburite pe dinăuntru.

 Totul e ca-ntr-un vis, ca un văl fermecător, ca o lume din paradis, ca un suflet nemuritor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu